De Videoroute Meertaligheid: met schoolteams aan de slag rond meertaligheid op school
In deze sessie stellen we de Videoroute Meertaligheid aan je voor, een gloednieuwe tool die ontwikkeld werd door Drongo platform voor meertaligheid en Onderwijscentrum Gent. De Videoroute bestaat uit 6 video’s met bijbehorende gespreksleidraden en een handleiding. Het materiaal ondersteunt gesprekken en werksessies over het inzetten van thuistalen binnen teams en directies in het primair-/basisonderwijs, al dan niet onder begeleiding van externe experts. In de video’s komt duidelijk naar voren waarom scholen het belangrijk vinden om ruimte te maken voor meertaligheid in de klas, welke positieve veranderingen zij hierdoor zien en hoe je dit concreet kunt aanpakken. Naast een brede introvideo komen er vijf thema’s aan bod: spreekkansen creëren in meertalige klassen, technieken en materialen in de meertalige klas, samenwerken met meertalige ouders, de stem van de leerling en werken aan een schoolbrede visie op meertaligheid. Tijdens de sessie maak je kennis met het materiaal en ga je er meteen ook mee aan de slag.
Inspelen op talige uitdagingen in de grootstad
Binnen de professionele bachelor kleuteronderwijs aan Erasmushogeschool Brussel focussen we in verschillende opleidingsonderdelen en projecten op de talige uitdagingen in de grootstad. In deze presentatie lichten we toe hoe we de studenten vanaf het eerste deeltraject laten kennismaken en leren omgaan met talige diversiteit, hoe we een open houding naar gezinnen in de grootstedelijke context stimuleren en hoe we de eigen meertaligheid van de studenten hierbij inzetten.
We blijven zoeken naar nieuwe invalshoeken en aanpakken om studenten voor te bereiden op de complexe talige realiteit waarin ze als kleuterleerkracht aan de slag zullen gaan. We zijn dan ook benieuwd naar de ervaringen van de deelnemers en wisselen hierover graag ideeën uit tijdens de discussie.