Schrijfvaardigheid Verbeteren: Inzichten uit Onderzoek
Er wordt aan de alarmbel getrokken: leerlingen kunnen niet meer schrijven. Maar is dat werkelijk zo? En waarom is het voor veel leerlingen geen eenvoudige klus om een gestructureerde en inhoudelijk sterke tekst neer te pennen? Tijdens deze workshop gids ik je doorheen het wetenschappelijk schrijfonderzoek door enkele relevante bevindingen omtrent de schrijfprestaties van leerlingen en de schrijfinstructie van leraren te presenteren. En zal ik ook nog goed nieuws brengen of is het enkel kommer en kwel? Ik geef je alvast volgende spoiler mee: schrijven kan je leren! Meer nog, op basis van onderzoek hebben we eigenlijk wel al een goed zicht op welke schrijfinstructiepraktijken effectief zijn. Tijdens de workshop neem ik daarom de tijd om deze evidence-based praktijken te bespreken en concrete tips en tricks te delen.
Aan de slag met de conceptexamenprogramma’s Nederlands!
In september heeft SLO de conceptexamenprogramma’s Nederlands voor vmbo, havo en vwo opgeleverd. Hoe ziet het nieuwe curriculum eruit en welke inhoudelijke vernieuwingen gaan de leerlingen ervaren, bijvoorbeeld op het gebied van kennis over taal, literatuur en digitale geletterdheid? Wat verandert er in de opbouw van de examenprogramma’s en welke voorstellen liggen er voor toetsing via SE en CE? De conceptexamenprogramma’s vormen de opbrengst van een intensief traject waarin een vakvernieuwingscommissie gedurende twee jaar nieuwe eindtermen heeft ontwikkeld. In deze interactieve presentatie vertellen we over dit proces en laten we zien hoe deze eindtermen er uit zien en met elkaar samenhangen.
Van eindtermen naar schoolexamen
Vragen nieuwe eindtermen om een frisse blik op toetsing van taalvaardigheid en kennis over taal en literatuur? In de conceptexamenprogramma’s komen nieuwe inhouden én bekende vaardigheden aan de orde. Hoe krijgen die handen en voeten in het onderwijs en op welke manier kun je kennis en vaardigheden (geïntegreerd) toetsen? In deze workshop verkennen we op welke manieren de concepteindtermen een weg kunnen vinden naar een programma voor toetsing en afsluiting. We geven voorbeelden en er is ruimte voor gesprek.