Meertaligheid en inclusiviteit
Vrijdag 22 november
13.15 u. - Jasmijn Bosch & Suzanne Aalberse (2.21)
Thuistalen inzetten voor meer leesplezier met ‘meertalige boekenclubs’
Kan meertalige geletterdheid ingezet worden om leesplezier aan te wakkeren? Dit onderzoeken wij door middel van ‘meertalige boekenclubs’, waarin 12- en 13-jarige leerlingen in Amsterdam vijf weken lang in een groepje een boek lezen en bespreken, in het Nederlands óf in hun thuistaal. Wij onderzoeken of lezen in de moedertaal motiverend kan werken. Daarnaast onderzoeken we hoe jongeren zelf denken over meertalige geletterdheid en het gebruik van minderheidstalen op school. De resultaten geven inzicht geven in het perspectief van jongeren op meertalige geletterdheid en hun deelname aan het project. We bespreken hoe een meertalige aanpak vorm kan krijgen in de Nederlandse les.
14.15 u. - Rivi Godfried (2.21)
Innoveer je onderwijs: ‘Meer’taal in je les
Vanuit mijn ervaring met het Comenius Teaching Fellowship programma ‘100 dagen thuiskomen in taal’ heb ik een aantal best practices geformuleerd die ik deel tijdens de workshop. Deelnemers wisselen uit over hoe ‘meer’taal een rol speelt in hun onderwijspraktijk en krijgen concrete handvatten om hun onderwijs opnieuw ‘meer’talig in te richten. Door middel van een zelf ontwikkeld kaartenspel verkennen we samen hoe we van uitdagingen kansen maken om alle studenten en hun meertalige kennis te betrekken. We denken op verschillende niveaus; lange talige leerlijnen, meertalige leerdoelen, teamprofessionalisering of werkvormen in de les. Deelnemers gaan weg met nieuw lesmateriaal, inspiratie voor kleine en grotere innovaties om hun onderwijs te verbeteren.
15.45 u. - Steven Delarue (2.21)
Naar een sterke onderwijsloopbaan voor nieuwkomers in en na OKAN: de kracht van schooloverstijgende samenwerking
Een sterke onderwijsloopbaan uitbouwen is voor nieuwkomers vaak (nog) een stuk uitdagender dan voor leerlingen die in Vlaanderen of Nederland zijn geboren. Nieuwkomers stromen na een onthaaljaar in een OKAN- of ISK-klas door naar een vorm van vervolgonderwijs, maar die transitie is vaak niet evident en veel nieuwkomers halen op het einde van hun onderwijsloopbaan geen kwalificatie. Dat maakt het een stuk moeilijker om werk te vinden en een stabiele positie in de samenleving te verwerven. Zowel in het nieuwkomersonderwijs als in het vervolgonderwijs liggen mogelijkheden om de onderwijsloopbanen van nieuwkomers te versterken, en met name in de overgang tussen de twee blijken er veel kansen te liggen, zo toonde de recente Taalunie-adviestekst ‘OKAN/ISK en daarna' aan. In deze sessie gaan we in op een aantal lokale initiatieven die in Gent (Vlaanderen) worden genomen om die overgang te versterken en te bouwen aan sterke onderwijsloopbanen voor nieuwkomers. We gaan daarbij onder andere in op het belang van school- en netoverstijgende samenwerking, de kernpositie van de vervolgschoolcoach, het professionaliseren van vervolgscholen en de kracht van internationale projecten.
16.45 u. - Ine De Brouwer & Alexis Vermeersch (2.21)
Het Steunteam Vluchtelingen: innovatief en onderzoeksgebaseerd aan de slag met de impact van trauma en vlucht op het (taal)leren van jonge nieuwkomers
Vlucht en trauma kunnen gevolgen hebben op het (taal)leren en de schoolse trajecten van jonge nieuwkomers. Onderzoek wijst uit dat die gevolgen zich manifesteren op verschillende dimensies, waaronder de taalontwikkeling. Sinds 2018 geeft het Steunteam Vluchtelingen, een multidisciplinaire samenwerking tussen een transcultureel traumatherapeut van PraxisP (KU Leuven) en een wetenschappelijk medewerker van het Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO – KU Leuven), samen met schoolse- en andere zorgpartners uit Leuven (België) vorm aan laagdrempelige ondersteuning van jonge nieuwkomers.
In deze lezing nemen we jullie mee in enkele casussen van het Steunteam Vluchtelingen. We verkennen samen de huidige werking van het Steunteam en hoe het lopende onderzoek deze praktijk verder kan onderbouwen